Formel 1 (F1) är en typ av öppen, ensitsig biltävling som anses vara den högsta tävlingsklassen inom sporten. Den organiseras av Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) och har team och förare från hela världen som tävlar i en serie tävlingar som kallas Formel 1-världsmästerskapet.

Den första upplagan av Formel 1-världsmästerskapet hölls 1950, och den vanns av den italienska föraren Giuseppe Farina. Mästerskapet har hållits varje år sedan dess, utom 2020, då det ställdes in på grund av COVID-19-pandemin.

Under Formel 1:s första år dominerades sporten av nationella lag och bilarna drevs av traditionella förbränningsmotorer. Med tiden har sporten dock utvecklats och blivit mer kommersiell, med team och förare som konkurrerar om sponsorer och prispengar.

Hur tävlar man i formel 1?

I Formel 1 tävlar team och förare i en serie tävlingar som kallas Grands Prix och som hålls på kretsar (slutna banor) runt om i världen. Varje team består av en förare och en bil, och målet med sporten är att vara det snabbaste och mest framgångsrika teamet på banan.

Formel 1-bilarna är mycket avancerade och tekniskt sofistikerade, och de är bland de snabbaste tävlingsfordonen i världen. De drivs av hybridmotorer som kombinerar en traditionell förbränningsmotor med en elmotor, och de kan nå hastigheter på över 220 mph.

Formel 1 är en av de mest populära och prestigefyllda motorsporterna i världen, och den följs av miljontals fans runt om i världen. Några av de mest kända teamen och förarna i sporten är Mercedes, Ferrari och Lewis Hamilton. Den nuvarande världsmästaren är Max Verstappen, som vann sitt åttonde mästerskap 2022.