FIFA World Cup är en internationell fotbollsturnering som hålls vart fjärde år. Den arrangeras av Fédération Internationale de Football Association (FIFA), fotbollens styrande organ, och är den mest prestigefyllda tävlingen inom sporten.

Den första upplagan av VM hölls 1930 i Uruguay, och den vanns av värdnationen. Turneringen hölls därefter vart fjärde år, utom 1942 och 1946, då den ställdes in på grund av andra världskriget.

VM är en utslagsturnering där lagen tävlar i en serie matcher för att ta sig vidare till nästa omgång. Turneringen inleds med ett kvalspel, där lag från hela världen tävlar om att få en plats i finalen med 32 lag. Slutspelet hålls vart fjärde år i ett annat land och består av ett gruppspel följt av utslagsrundor (åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final).

Vinnaren av världsmästerskapet koras till världsmästare och tilldelas FIFA World Cup Trophy. De nuvarande mästarna är Frankrike, som vann turneringen 2018 i Ryssland. Brasilien är det mest framgångsrika laget i VM-historien och har vunnit turneringen hela fem gånger.

VM är det mest sedda och följda sportevenemanget i världen, med över 3,5 miljarder människor som tittade på turneringen 2014. Det är också en av de mest prestigefyllda och eftertraktade troféerna inom idrotten, och den är en viktig källa till nationell stolthet för det vinnande laget.

Vem är den bästa fotbollsspelaren i fotbolls-VM’s historia?

Den mest framgångsrika spelaren i FIFA World Cups historia är den brasilianska anfallaren Pelé. Pelé föddes 1940 i Três Corações i Brasilien och inledde sin professionella karriär i Santos 1956. Han anses vara en av de största fotbollsspelarna genom tiderna och är känd för sin snabbhet, skicklighet och målfarlighet.

Pelé spelade i fyra VM-turneringar och han är den enda spelaren som vunnit turneringen tre gånger. Han vann VM med Brasilien 1958, 1962 och 1970, och han utsågs till turneringens bästa spelare 1958 och 1970. Han är också den främsta målskytten genom tiderna i VM-historien med 12 mål på 14 matcher.

Förutom sina VM-segrar vann Pelé också många ligatitlar med Santos och New York Cosmos, och han utsågs tre gånger till årets sydamerikanska fotbollsspelare. Han blev invald i International Soccer Hall of Fame 1998.