UEFA Champions League är en årlig fotbollsturnering som organiseras av UEFA (Union of European Football Associations). Det är den mest prestigefyllda klubbfotbollstävlingen i Europa, och i den deltar de bästa lagen från de bästa ligorna i Europa, inklusive engelska Premier League, spanska La Liga och italienska Serie A.

Champions League är en utslagsturnering där lagen tävlar i en serie av två matcher (hemma- och bortamatcher) för att ta sig vidare till nästa omgång. Turneringen börjar på sommaren med kvalomgångar och gruppspelet (med 32 lag) börjar i september. Knockoutomgångarna (åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och final) inleds i februari.

Vinnaren av Champions League koras till Europamästare och får rätt att spela i FIFA Club World Cup, en turnering där mästarna i de bästa fotbollsligorna i världen deltar. De nuvarande mästarna i Champions League är Real Madrid, som besegrade Liverpool i finalen 2022.

Champions League är känt för sina intensiva och spännande matcher och har gett upphov till många minnesvärda ögonblick i sportens historia. Några av de mest kända lagen i tävlingen är Real Madrid, Barcelona, Liverpool och Manchester United. Turneringen är också känd för sin hymn, som spelas före varje match, och sin pokal, som delas ut till det vinnande laget.

Hur grundades Champions League?

Cupen grundades 1955 som European Champion Clubs’ Cup och skapades för att utse det bästa laget i Europa.

Idén till turneringen kom från Gabriel Hanot, en fransk journalist och redaktör för tidningen L’Equipe. Hanot trodde att en europeisk klubbtävling skulle bidra till att förbättra fotbollens standard i Europa och öka sportens popularitet. Han föreslog idén till UEFA, och den första upplagan av turneringen hölls säsongen 1955-56.

Till en början var turneringen endast öppen för mästarna i varje europeisk liga, och 16 lag deltog i den första upplagan. Turneringen spelades i knockout-format, där lagen tävlade i en serie av två matcher (hemma- och bortamatcher) för att ta sig vidare till nästa omgång. De första vinnarna av turneringen var Real Madrid, som besegrade Stade de Reims med 4-3 i finalen.

Under årens lopp har Champions League utvecklats och utvidgats och nu deltar de bästa lagen från de bästa ligorna i Europa. Turneringen har också bytt namn flera gånger, från Europacupen till Europacupen för mästarklubbar till UEFA Champions League.