Mixed Martial Arts (MMA) är en fullkontakts kampsport där man använder sig av både slag- och grapplingtekniker, både stående och på marken, från en mängd andra kampsporter. MMA:s ursprung kan spåras tillbaka till antik grekisk och romersk tid, då en mängd olika kampsporter utövades. Det var dock inte förrän i början av 1900-talet som den moderna MMA började ta form.

Hur utövas MMA?

MMA tävlas vanligtvis i en bur eller ring och består av tre femminutersronder (fem ronder för mästerskapsmatcher) för professionella matcher. En match kan vinnas genom knockout, teknisk knockout, underkastelse, domarbeslut eller diskvalificering.

I professionella MMA-matcher är deltagarna i allmänhet indelade i två viktklasser: lättvikt (upp till 155 pund) och weltervikt (upp till 170 pund). Det finns också flera andra viktklasser inom professionell MMA, bland annat mellanvikt (upp till 185 pund), lätt tungvikt (upp till 205 pund) och tungvikt (över 205 pund).

MMA-fighters är vältränade i en mängd olika kampsportsdiscipliner, bland annat boxning, kickboxning, Muay Thai, brasiliansk jiu-jitsu, brottning och judo. Detta gör att de effektivt kan använda en kombination av slag och grapplingtekniker för att besegra sina motståndare.

Populariteten kring MMA exploderar

MMA:s popularitet har exploderat under de senaste åren, och många organisationer och kampanjer anordnar professionella matcher runt om i världen. Några av de mest kända MMA-kampanjerna är Ultimate Fighting Championship (UFC), Bellator MMA och ONE Championship.