Ultimate Fighting Championship (UFC) är en professionell organisation för mixed martial arts (MMA) och den största arrangören av MMA-evenemang i världen. UFC grundades 1993 av Art Davie och Rorion Gracie och dess första evenemang hölls den 12 november 1993 i Denver, Colorado.

UFC är känt för sina intensiva och spännande matcher, där några av världens bästa och mest vältränade MMA-fighters deltar. Organisationen arrangerar evenemang runt om i världen och dess direktsändningar på pay-per-view är bland de mest populära inom sporten.

I UFC är fighters indelade i viktklasser och tävlar i matcher som består av tre femminutersronder (fem ronder för mästerskapsmatcher). En match kan vinnas genom knockout, teknisk knockout, underkastelse, domarbeslut eller diskvalificering.

Hur fungerar UFC?

UFC har ett antal olika viktklasser, bland annat fjädervikt (upp till 145 pund), lättvikt (upp till 155 pund), weltervikt (upp till 170 pund), mellanvikt (upp till 185 pund), lätt tungvikt (upp till 205 pund) och tungvikt (över 205 pund).

Organisationen har ett antal högprofilerade fighters, bland annat Conor McGregor, Jon Jones och Israel Adesanya. UFC har också en reality-tv-serie som heter ”The Ultimate Fighter”, där uppåtgående fighters tävlar om ett kontrakt med organisationen.