Ishockey är en snabb och fysisk lagsport som spelas på is. Den har sitt ursprung i Kanada på 1800-talet och är numera populär i länder över hela världen, särskilt i Nordamerika, Europa och Ryssland.

I ishockey tävlar två lag med sex spelare vardera (fem skridskoåkare och en målvakt) om att göra mål genom att skjuta in en gummipuck i motståndarlagets nät. Matchen är uppdelad i tre perioder på 20 minuter vardera, och det lag som gör flest mål är segrare. Om matchen är oavgjord efter ordinarie tid går den till förlängning, där det första laget som gör ett mål vinner. Om inga mål görs på övertid slutar matchen oavgjort.

Spelare i ishockey bär skyddsutrustning, inklusive hjälm, munskydd, axelskydd, armbågsskydd, handskar och benskydd. De åker också skridskor på tunna metallskenor som kallas ”skridskor” och som är fästa på skorna. Isbanan är vanligtvis omgiven av en låg vägg som kallas ”styrelser” för att hålla pucken och spelarna inom spelområdet.

Ishockey är en mycket fysisk sport, och spelarna får slå motspelare för att försöka få kontroll över pucken. Det finns dock regler för att förhindra skador, och spelare som bryter mot dessa regler får olika sorters straff.

Det vanligaste straffet för regelbrott i ishockey innebär att den felande spelaren skickas till utvisningsbåset under en bestämd tid, under vilken laget måste spela med en spelare mindre på isen. Detta ger motståndarlaget en fördel och gör det svårare för det straffade laget att göra mål.

National Hockey League (NHL) är den främsta professionella ishockeyligan i världen och består av 31 lag i USA och Kanada. Några av de mest kända lagen i NHL är Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs och Chicago Blackhawks.