Det är svårt att säga vem som är den bästa ishockeyspelaren genom tiderna, eftersom det har funnits många bra spelare i sportens historia. Några av de mest kända och uppskattade spelarna är Wayne Gretzky, Bobby Orr och Mario Lemieux.

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky anses allmänt vara en av de bästa ishockeyspelarna genom tiderna. Gretzky föddes 1961 i Brantford, Ontario, Kanada och inledde sin professionella karriär med Edmonton Oilers i World Hockey Association (WHA) 1978. Han gick med i NHL när Oilers gick med i ligan 1979 och han etablerade sig snabbt som en dominerande kraft inom sporten.

Gretzky är NHL:s främste poängplockare genom tiderna, med totalt 2 857 poäng på 1 487 matcher i den ordinarie säsongen. Han har också rekordet för flest mål (894), assist (1 963) och hattrick (50) i NHL:s historia. Han vann Stanley Cup fyra gånger med Oilers och utsågs till ligans mest värdefulla spelare (MVP) nio gånger.

Bobby Orr

Bobby Orr är en annan spelare som ofta anses vara en av de största i NHL-historien. Orr föddes 1948 i Parry Sound, Ontario, Kanada och spelade för Boston Bruins och Chicago Blackhawks. Han var känd för sin snabbhet och offensiva förmåga och han revolutionerade backens roll i sporten.

Orr är den enda backen i NHL:s historia som vunnit poängligan, och han har rekordet för flest poäng (139) och assist (102) av en back under en enskild säsong. Han vann Stanley Cup två gånger med Bruins och utsågs till ligans MVP tre gånger. Han blev invald i Hockey Hall of Fame 1979.

Mario Lemieux

Mario Lemieux är en kanadensisk före detta ishockeyspelare som också anses vara en av de största i sportens historia. Lemieux föddes 1965 i Montreal, Quebec och spelade för Pittsburgh Penguins från 1984 till 2006. Han var känd för sin storlek och skicklighet, och han var en av de mest dominerande spelarna i sin tid.

Lemieux är den enda spelaren i NHL-historien som gjort 100 poäng under en säsong i både jämna mål och powerplay. Han vann Stanley Cup två gånger med Penguins och utsågs till ligans MVP tre gånger. Han blev invald i Hockey Hall of Fame 1997.