National Hockey League (NHL) är den främsta professionella ishockeyligan i världen. Den grundades den 26 november 1917 i Montreal, Quebec, Kanada, och bestod ursprungligen av fyra lag: Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators och Toronto Arenas.

NHL skapades som ett svar på den ökande populariteten av ishockey i Kanada, och dess grundande markerade början på organiserad professionell ishockey i Nordamerika. Ligan stod till en början inför många utmaningar, bland annat bristen på ett standardiserat regelverk och den höga kostnaden för att resa mellan städerna för att spela matcher.

Vilket lag vann den första Stanley Cup titeln?

Trots dessa utmaningar fortsatte NHL att växa och expandera under de kommande decennierna. År 1942 införde ligan Stanley Cup, som delas ut till det lag som vinner det årliga slutspelet. Den första vinnaren av Stanley Cup var Toronto Maple Leafs.

År 1967 utökades NHL till 12 lag med sex nya lag, däribland Los Angeles Kings, Minnesota North Stars och Philadelphia Flyers. Detta markerade början på en ny era i NHL:s historia, där ligan blev mer populär och lönsam än någonsin tidigare.

Idag består NHL av 31 lag i USA och Kanada och är en av de mest populära professionella idrottsligorna i Nordamerika. Några av de mest kända lagen i NHL är Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs och Chicago Blackhawks.