ATP (Association of Tennis Professionals Tour) är det globala styrande organet för professionell tennis för män. Det ansvarar för att organisera och reglera ATP Tour, som är den viktigaste professionella tennistouren för män. ATP-touren består av en rad turneringar som hålls runt om i världen, bland annat Grand Slam-turneringarna (Australian Open, French Open, Wimbledon och US Open) och ATP Tour Masters 1000, 500 och 250-tävlingar.

ATP Tour grundades 1972 och skapades för att ge spelarna mer kontroll över det professionella spelet. Den kallades till en början World Championship Tennis (WCT) Tour, men bytte senare namn till ATP Tour 1990.

ATP Tour är öppen för manliga professionella tennisspelare som är rankade bland de 1000 bästa på ATP-rankningen. Spelarna får poäng för sina prestationer i ATP Tour-tävlingar, och de åtta bästa spelarna på rankingen i slutet av säsongen kvalificerar sig till ATP Tour Finals, som är en turnering som avslutar säsongen och där de bästa spelarna på touren deltar.

ATP Tour är en av de mest prestigefyllda och konkurrenskraftiga professionella tennisturneringarna i världen och lockar de bästa spelarna från hela världen. Några av de mest framgångsrika spelarna i ATP-tourens historia är Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic. Den nuvarande mästaren på ATP-touren är Novak Djokovic, som har vunnit nio ATP Tour Finals-titlar.