WTA (Women’s Tennis Association Tour) är det globala styrande organet för professionell damtennis. Det ansvarar för att organisera och reglera WTA Tour, som är den viktigaste professionella tennistouren för kvinnor. WTA Tour består av en rad turneringar som hålls runt om i världen, inklusive Grand Slam-turneringarna (Australian Open, Franska Öppna, Wimbledon och US Open) och WTA Premier-turneringarna.

WTA Tour grundades 1973 och skapades för att ge kvinnliga professionella tennisspelare mer kontroll över sporten och för att öka deras möjligheter att tävla och tjäna prispengar. WTA Tour kallades till en början Virginia Slims Circuit och bytte senare namn till WTA Tour 1990.

WTA Tour är öppen för kvinnliga professionella tennisspelare som är rankade bland de 1000 bästa på WTA-rankningen. Spelarna får poäng för sina prestationer i WTA Tour-tävlingar, och de åtta bästa spelarna i rankingen i slutet av säsongen kvalificerar sig till WTA Tour Finals, som är en turnering som avslutar säsongen och där de bästa spelarna på touren deltar.

WTA Tour är en av de mest prestigefyllda och konkurrenskraftiga professionella tennisturneringarna i världen och lockar de bästa spelarna från hela världen. Några av de mest framgångsrika spelarna i WTA-tourens historia är Martina Navratilova, Serena Williams och Steffi Graf. Den nuvarande WTA Tour-mästaren är Ashleigh Barty, som har vunnit totalt åtta WTA Tour-titlar.