I fotboll är offside-regeln utformad för att förhindra att spelare får en orättvis fördel genom att placera sig på en plats på planen där de kan ta emot bollen utan att bli utmanade av en motspelare.

Så här fungerar offside-regeln:

  1. En spelare är offside om han eller hon befinner sig på motståndarlagets planhalva och närmare motståndarens mållinje än både bollen och den näst sista motståndaren (vanligtvis den sista försvararen).
  2. En spelare är också offside om han/hon befinner sig på motståndarlagets planhalva och närmare motståndarens mållinje än både bollen och den näst sista motståndaren, och om han/hon aktivt försöker spela bollen eller störa spelet.
  3. En spelare är inte offside om de befinner sig på sin egen planhalva eller om de är i nivå med den näst sista motståndaren eller bollen.
  4. Om en spelare är offside ska domaren avbryta spelet och ge en indirekt frispark till motståndarlaget från den plats där offsideförseelsen inträffade.

Det är viktigt att notera att en spelare inte kan vara offside om han eller hon får bollen direkt från en målspark, ett inkast eller en hörnspark.

Springer vissa spelare offside oftare än andra?

Vi frågade oss om det finns någon speciell spelare, eller spelartyp som springer offside oftare än andra. Det vi kom fram till efter lite efterforskning talar emot ett sådant påstående. Det är helt enkelt för svårt att avgöra vilken typ av fotbollsspelare som löper offside mest, eftersom offside-regeln ofta är subjektiv och kan bero på domarens specifika tolkning. Dessutom kan frekvensen av hur ofta en spelare blir påkommen i offside också bero på lagets taktik och spelstil, samt vilka motståndare de möter.

Med det sagt kan vissa spelare som är kända för sin snabbhet och förmåga att springa bakom försvaret vara mer benägna att bli tagna för offside, eftersom de ofta försöker ta sig in bakom försvaret för att skapa målchanser. Till exempel kan forwards och wingers som är duktiga på att göra löpningar och ta sig in i målchanser vara mer benägna att bli tagna för offside än andra spelare.

I slutändan är det viktigaste för en spelare att förstå offside-regeln och försöka placera sig lagligt på planen för att undvika att bli fångad i offside.