Franska Öppna, även känd som Roland-Garros, är en stor professionell tennisturnering som hålls årligen i Paris, Frankrike. Det är en av de fyra Grand Slam-turneringarna, tillsammans med Australian Open, Wimbledon Championships och US Open, och det är den främsta tennistävlingen på lerplan i världen.

Roland-Garros arrangerades första gången 1891 och fick sitt namn efter den franske flygaren Roland Garros, som var den förste som flög över Medelhavet. Turneringen hölls till en början på en gräsplan, men flyttades senare till en lerplan 1927.

Franska Öppna hålls på Stade Roland-Garros, som ligger i Paris 16:e arrondissement. Turneringen består av fem huvudtävlingar: herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Det är en av de mest fysiskt krävande av Grand Slam-turneringarna, på grund av lerbanornas långsamma spelkaraktär, som kräver längre rallyn och större fysisk ansträngning av spelarna.

Spelare som vunnit Roland-Garros

Franska Öppna är ett av de mest prestigefyllda och viktiga evenemangen i tennisvärlden och lockar de bästa spelarna från hela världen. Några av de mest framgångsrika spelarna i turneringens historia är Rafael Nadal, Steffi Graf och Chris Evert. De nuvarande mästarna är Rafael Nadal (herrsingel) och Iga Świątek (damsingel).